Mai multe varietăți de programe de partiționare au fost adaptate de dezvoltatorii Debian pentru a lucra pe diferite tipuri de discuri dure/solide și arhitecturi de calculator. Mai jos este o listă a programelor aplicabile pentru arhitectura dvs.
Instrumentul de partiționare recomandat în Debian. Acest „cuțit elvețian (briceag)” poate, de asemenea, să redimensioneze partițiile, să creeze sisteme de fișiere („formatear” în limbajul Windows) și să le atribuie punctelor de montare. NT.: în jargonul englez, «swiss army knife» = „ustensilă bună la toate”, ceea ce este în definitiv un briceag.
Instrumentul original (inițial) din Linux de partiționare a discurilor, bun pentru un guru.
Fiți atenți dacă aveți partiții FreeBSD existente pe mașina dvs. Nucleele de instalare includ suport pentru aceste partiții, dar modul în care fdisk le reprezintă (sau nu) poate face ca numele dispozitivelor să difere. Consultați Rețetarul Linux+FreeBSD (Linux+FreeBSD HOWTO).
Un instrument de partiționare a discurilor simplu de utilizat, pe ecran complet pentru noi, ceilalți.
Rețineți că cfdisk nu înțelege deloc partițiile FreeBSD și, din nou, numele dispozitivelor pot diferi ca urmare.
Unul dintre aceste programe va fi rulat implicit atunci când selectați
(sau similar). Este posibil să folosiți un alt instrument de partiționare din linia de comandă pe VT2, dar acest lucru nu este recomandat.Nu uitați să marcați partiția de pornire ca „Bootable”.
Dacă utilizați un disc dur/solid nou (sau doriți să ștergeți întreaga tabelă de partiții a discului), trebuie creată o nouă tabelă de partiții. „Partiționarea ghidată” face acest lucru automat, dar când partiționați manual, mutați selecția la intrarea din partea de sus a discului și apăsați Enter. Aceasta va crea o nouă tabelă de partiții pe acel disc. În modul expert, vi se va cere apoi tipul tabelei de partiții. Implicit pentru sistemele bazate pe UEFI este „gpt”, în timp ce pentru lumea BIOS mai veche, valoarea implicită este „msdos”. Într-o instalare cu prioritate standard, aceste valori implicite vor fi utilizate automat.
Notă | |
---|---|
Când a fost selectată o tabelă de partiții cu tipul „gpt” (implicit pentru sistemele UEFI), un spațiu liber de 1 MB va fi creat automat la începutul discului. Acesta este destinat și necesar pentru a încorpora încărcătorul de pornire GRUB2. |
Dacă aveți un alt sistem de operare existent, cum ar fi DOS sau Windows și doriți să păstrați acel sistem de operare în timp ce instalați Debian, poate fi necesar să-i redimensionați partiția pentru a elibera spațiu pentru instalarea Debian. Programul de instalare acceptă redimensionarea sistemelor de fișiere FAT și NTFS; când ajungeți la pasul de partiționare al programului de instalare, selectați opțiunea
și apoi pur și simplu selectați o partiție existentă și modificați dimensiunea acesteia.În timp ce sistemele UEFI moderne nu au astfel de limitări enumerate mai jos, vechiul BIOS al calculatorului adaugă, în general, constrângeri suplimentare pentru partiționarea discului. Există o limitare a câte partiții „primare” și „logice” poate conține o unitate. În plus, cu BIOS-urile dinainte de 1994–98, există limite de unde pe disc poate porni BIOS-ul sistemul. Mai multe informații pot fi găsite în Rețetarul despre partiția Linux (Linux Partition HOWTO), dar această secțiune va include o scurtă prezentare generală pentru a vă ajuta să planificați majoritatea situațiilor.
Partițiile „Primare” sunt schema originală de partiționare pentru discurile PC. Cu toate acestea, pot fi doar patru de acest tip. Pentru a depăși această limitare, au fost inventate partițiile „extinse” și „logice”. Stabilind una dintre partițiile primare ca o partiție extinsă, puteți subdiviza tot spațiul alocat acelei partiții în partiții logice. Puteți crea până la 60 de partiții logice pentru fiecare partiție extinsă; cu toate acestea, puteți avea doar o partiție extinsă pe disc.
Linux limitează partițiile pe unitate la 255 de partiții pentru discuri SCSI (3 partiții primare utilizabile, 252 partiții logice) și 63 de partiții pe o unitate IDE (3 partiții primare utilizabile, 60 de partiții logice). Cu toate acestea, sistemul normal Debian GNU/Linux oferă dispozitive doar pentru 20 de partiții, așa că nu puteți instala pe partiții mai mari de 20 decât dacă creați mai întâi manual dispozitive pentru acele partiții.
Dacă aveți un disc IDE mare și nu utilizați nici adresarea LBA, nici controlori suprapuși (uneori furnizați de producătorii de discuri dure), atunci partiția de pornire (partiția care conține imaginea nucleului) trebuie să fie plasată în primii 1024 de cilindri ai discului dur (de obicei aproximativ 524 de megaocteți, fără conversia de la BIOS).
Această restricție nu se aplică dacă aveți un BIOS mai nou decât în jurul anului 1995–98 (în funcție de producător) care acceptă „Specificația îmbunătățită de suport pentru unitatea de disc” (Enhanced Disk Drive Support Specification). Alternativa Lilo din Debian mbr trebuie să folosească BIOS-ul pentru a citi nucleul de pe disc în RAM. Dacă se găsește că sunt prezente extensiile de acces la discuri mari int 0x13 BIOS, acestea vor fi utilizate. În caz contrar, interfața de acces la disc veche (legacy) este folosită ca alternativă și nu poate fi utilizată pentru a adresa nicio locație de pe disc mai mare decât cel de-al 1023-lea cilindru. Odată ce Linux este pornit, indiferent de ce BIOS are calculatorul dvs., aceste restricții nu se mai aplică, deoarece Linux nu folosește BIOS-ul pentru acces la disc.
Dacă aveți un disc mare, s-ar putea să fie necesar să utilizați tehnici de traducere în cilindru, pe care le puteți activa din programul de configurare a BIOS, cum ar fi LBA (Logical Block Addressing) sau modul de traducere CHS („Large”). Mai multe informații despre problemele cu discurile mari pot fi găsite în Rețetarul pentru discuri mari (Large Disk HOWTO). Dacă utilizați o schemă de traducere a cilindrului și BIOS-ul nu acceptă extensiile mari de acces la disc, atunci partiția dvs. de pornire trebuie să se încadreze în reprezentarea tradusă a cilindrului 1024.
Modul recomandat de a realiza acest lucru este să creați o partiție mică (25-50 MB ar trebui să fie suficiente) la începutul discului pentru a fi folosită ca partiție de pornire și apoi să creați orice alte partiții pe care doriți să le aveți, în zona rămasă. Această partiție de pornire trebuie să fie montată pe /boot
, deoarece acesta este directorul în care nucleele Linux vor fi stocate. Această configurație va funcționa pe orice sistem, indiferent dacă este utilizată traducerea LBA sau CHS pe disc mare și indiferent dacă BIOS-ul acceptă extensiile mari de acces la disc.